Arcul de Triumf

Singurul monument public din Bucureşti sculptat de Constantin Brâncuşi

Carol_Davila de_Brancusi

Ştiaţi că singurul monument public din Bucureşti sculptat de Constantin Brâncuşi este bustul lui Carol Davila?

Constantin Brâncuşi primeşte în anul 1903 prima comandă a unui monument public reprezentând bustul generalului medic Carol Davila. Sculptura a fost instalată la Spitalul Militar din Bucureşti.

Sculptura a fost comandată de un consiliu format de fostul său profesor Dimitrie Gerota, pentru a îl ajuta pe Constantin Brâncuşi să îşi plătească drumul până la Paris.

Ajuns la Paris în anul 1905 este admis în urma unui concurs la prestigioasa École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, pentru ca mai apoi să lucreze ca practician în atelierul lui Antonin Mercié până în 1906.
În cursul anului 1914, Brâncuși deschide prima expoziţie în Statele Unite ale Americii la Photo Secession Gallery din New York City.

La moartea sa, în anul 1957, sta­tul român a refuzat să primească moştenirealăsată de Constantin Brâncuşi, atelierul său parizian, considerându-l pe sculptor un reprezentant al burgheziei decadente.

Dacă ți-a plăcut articolul intră în comunitatea noastră de pe facebook printr-un simplu LIKE! Astfel ne vei ajuta și tu să promovăm cum trebuie VALORILE ROMÂNEȘTI!

 

loading...