Arcul de Triumf

Drumul de 88 km din România unde nimeni nu are voie cu mașina

Drumul Verde

Un traseu de o frumuseţe rară, încă puţin cunoscut, este parcurs de mii de turişti din ţară şi din străinătate. „Drumul Verde” este o moştenire maramureşeană, care leagă 7 sate tradiţionale.

Nimeni nu trece pe aici cu maşina, iar circuitul de 88 de kilometri promite să fie cel mai bun mod de a simţi aerul încă pur.

Roşu în obraji şi veşnic cu zâmbetul pe buze, nea Gheorghe este vioi ca un flăcău. Abia când stai fata în fața lui vezi că i se umezesc ochii de drag dacă vine vorba despre Maramureşul lui istoric. Drumul Verde ne dezvăluie această lume.

Numai în ultimele luni, mii de turişti au trecut pe aici cu bicicletă, la picior sau cu trăsura. În zonă trăieşte şi nea Vasile, cunoscut pentru clopurile care i-au dus faima în lumea largă. Toţi străinii vin să îi spună bună ziua.

Câţiva kilometri mai departe, ajungeţi pe Valea Cosaului. Un meşter macină mălaiul lângă o moară de apă. Un altul repară o căsuţă veche. Acolo, în schimb, e veselie mare. Gazda se laudă că palinca îi curge direct din poartă, iar cu o asemenea instalaţie a reuşit să îşi impresioneze musafirii.

Gheorge Opriş: „Străinii îşi fac cruce când văd că horinca iese din poartă, eu am zis că iese din cazan şi vine direct aici pe sub pământ. Eu am un furtun şi damigeana sus, asta-i secretu.”

Străinii sunt fascinaţi de peisajele maramureşene şi plătesc 35 de euro pentru a parcurge Drumul Verde. În acest preţ intră şi serviciile ghidului dar şi vizitele în atelierele meşterilor.

Pentru cartografierea, amenajarea şi promovarea Drumului Verde, s-au cheltuit în total 300 de mii de euro. Banii au fost puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană şi de o fundaţie americană pentru conservare.

Dacă ți-a plăcut articolul intră în comunitatea noastră de pe facebook printr-un simplu LIKE! Astfel ne vei ajuta și tu să promovăm cum trebuie VALORILE ROMÂNEȘTI!

Sursa: protv.ro

loading...