Arcul de Triumf

Becul Teclu inventat de românul Nicolae Teclu

Nicolae Teclu

În anul 1839, s-a născut în Brașov, Nicolae Teclu. Acesta a terminat Institutul Politehnic din Viena, secția Chimie și Academia de Arte Frumoase din München, secția Arhitectură. A devenit cunoscut în toată lumea prin cele 50 de lucrări originale din domeniul chimiei și prin cele 60 de descoperiri.

În anul 1900, Nicolae Teclu a inventat, becul de laborator cu reglare a curentului de aer și gaz, bec de gaz cu regulator, care-i poartă numele. Invenţia a fost brevetată în Austria şi realizată de firma vieneză W.J. Rohrbeck’s Nachtolger şi la Leipzig, de către firma Franz Hugershoff.

Datorită acestei invenții, multe laboratoare din lume folosesc „becul Teclu” și este asemănător cu becul Bunsen, dar reglarea admisiei se face cu un obturator conic și în felul acesta se obține un amestec mai bun al gazului cu aerul și o temperatură mai înaltă.

bec-teclu

Becul Teclu, numit și arzătorul Teclu, este prezent și folosit și în ziua de azi în toate laboratoarele de chimie din lumea întreagă într-o variantă îmbunătățită. Printre invențiile lui Nicolae Teclu se numără și aparatele pentru prepararea dioxidului de carbon solid, pentru sinteză și descompunerea apei, pentru întregistrarea exploziilor de gaze, pentru determinarea în orice moment a compoziției aerului din mină în scopul evitării exploziilor.

Studii despre rezistența hârtiei și a fibrelor lemnoase, pigmenților minerali, uleiurilor utilizate în pictură, combustia gazelor, sunt domeniile studiate de el. Ne mândrim cu faptul că tot lui îi aparțin și o serie de aparate de laborator care sunt păstrate în prezent la Universitatea din București. Dintre cele mai importante aparate amintim: aparatul pentru detectarea metanului și aparatul pentru prepararea ozonului. O parte din aceste aparate le-a donat laboratorului de chimie anorganică a Universității din București.

Nicolae Teclu devine membru al Academiei Române spre sfârșitul vieții. El, din păcate a murit sărac, în anul 1916 la Viena, deși invențiile sale au îmbogățit pe mulți alții. Numele său este purtat astăzi de peste 15 licee cu profil de chimie din toată ţara. Din păcate, nici unul nu este la Braşov, oraşul său natal.

Dacă ți-a plăcut articolul intră în comunitatea noastră de pe facebook printr-un simplu LIKE! Astfel ne vei ajuta și tu să promovăm cum trebuie VALORILE ROMÂNEȘTI!