Muzeul trenuleţelor

Muzeul de trenulete Sinaia

Muzeul adăpostește o impresionantă expoziție  de trenulețe în miniatură și a fost deschis în anul 2009, înGara Sinaia. Acesta cuprinde un sistem feroviar alcătuit din 150 de vagoane, 70 de locomotive şi 300 de metri de linie ferată. Machetele sunt rezultatul operei unui italian, Alberto Drera, care a petrecut foarte mult timp în Sinaia, în cele din urmă stabilindu-se acolo pentru o perioadă lungă de timp. Din păcate acesta moare, înainte de a-și vedea visul împlinit, și anume, deschiderea unei expoziții, vis care a fost împlinit de fiica acestuia, care a donat gării din Sinaia trenulețele electrice.

Machetele sunt complexe, au în compoziție gări, depouri,viaducte,tunele, printre care se strecoară munți și arbori. Aceste machete sunt de fapt, copii ale unot gări din Italia și Elveția și respectă în detaliu modelele după care au fost inspirate. Sunt create localități, cartiere pe fundalul unor scene din viața de zi cu zi.

Puteți urmări cum trenurile opresc în gări, oameni care așteaptă pe peron, cum mașinile sunt parcate în locuri special amenajate. Într-una dintre staţii se află şi renumitul Orient Express, care a fost pentru prima dată pus în circulaţie la data de 5 iunie 1883 şi a unit Parisul de Constantinopole prin Nancy – Strasbourg – München – Viena – Budapesta – Szeged – Jimbolia – Timişoara – Caransebeş – Vârciorova – Craiova – Piatra Olt – Piteşti – Bucureşti – Giurgiu – Smârda.

Clădirea care adăposteşte expoziţia a fost construită în anul 1886 şi reprezintă prima Gară Regală din România, construită de direcţia generală a Căilor Ferate Române pentru regele Carol I.

La ieşirea din clădire, spre peronul gării, este expusă o locomotivă veche, maşina-drezină a Anei Pauker. Aceasta a cumpărat un Mercedes, i-a montat roţi speciale de tren, a blindat uşile cu plumb şi l-a folosit pentru a circula pe calea ferată cu el. Mai sunt expuse încă două drezine vechi.

Noi am avut ocazia să vizităm acest muzeu inedit din România în iulie 2012 și ne-am simțit extraordinar, fiind cea mai reușită expoziție la care am participat până acum. Ghidul a fost foarte serviabil și ne-a pregătit două cafeluțe foarte tari pentru a ne putea concentra mai bine pe parcursul vizitei. Apoi, am fost invitați să contribuim cu câteva piese la puzzle-urile cu trenuri expuse și bineînțeles că datorită cafelei, pe unul dintre ele l-am terminat. Ulterior, am și desenat trenulețe alături de copiii prezenți în muzeu.

Deci, după cum vă puteți da seama, este mai mult decât o simplă expoziție de trenulețe: este un spațiu care îți oferă confortul de care ai nevoie. Vi-l recomandăm cu mare căldură.

Prețul de intrare este pentru adulți 5 RON și pentru copii 4 RON. Dacă veniți în grup vă costă 3 RON/persoană.

Orarul de vizită este zilnic de la orele 10:00-18:00.

Fotografiatul şi filmatul sunt permise fără restricţii.

Album foto

Leave a Reply