... ...

Mănăstirea Sucevița

 Sucevita

Mănăstirea Sucevița din județul Suceava este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, fiind inclusă chiar și în patrimoniul UNESCO. A fost construită în 1584 și poartă Hramul Învierea Domnului, iar în fiecare an, pe data de 6 august aici are loc sărbătorirea ei. Ctitorul ei este Gheorghe Movilă.

Mînăstirea Sucevița se află într-o poiană de la baza unui deal acoperit cu pădure și cu pășuni, la doar 5 km de Schitul din Marginea. Acești 5 km sunt foarte frumoși, mai ales că o mare parte a drumului este paralelă cu râul Sucevița, iar șoseaua trece la doar 100 m de mănăstire. În apropiere se află și Pietrele Muierii, un monument natural de o frumusețe deosebită și popasul turistic Bucovina.

Mănăstirea Sucevița a fost ridicată, conform documentelor, pe locul unui schit de lemn atestat din sexolul XV și care apare menționat și în documentele din secolul XVI. Ulterior, spre sfârșitul aceluiași secol XVI, se construiește o biserică modestă din donațiile făcute de boierul Movilă, terminată în anul 1581. Gheorghe Movilă a fost episcop de Rădăuţi în timpul domniei lui Petru Șchiopul între anii 1582-1591.

În câțiva ani, boierii au din ce în ce mai mulți bani și astfel se construiește o mănăstire impresionantă existentă și în prezent. Construcția inițială a fost biserica realizată în anul 1584. Apoi, Ieremia Movilă mai adaugă două pridvoare deschise la nordul și sudul bisericii, o casă domnească ale cărei ruine mai există și în prezent, chilii și alte anexe pe latura de nord a complexului. Interiorul și exteriorul bisericii au fost pictate tot în timpul lui Ieremia Movilă, iar chiliile sunt distruse, din păcate, în anul 1831, în urma unui incendiu devastator, dar sunt refăcute 30 de ani mai târziu.

În primul rând, celebritatea mănăstirii se datorează picturii exterioare de pe biserică, de mare valoare artistică, fiind o povestire biblică din Vechiul și Noul Testament. Opera de artă este realizată de pictorii moldoveni Ioan Zugraul și fratele lui, Sofronie și se păstrează în forma ei originală. Elementul de observat este „Scara virtuților”, impresionantă prin intensitatea emoțională cu care sunt redate stările sufletești.

Preț vizitare – 3 lei.

Album foto

loading...

Leave a Reply