Marea Unire de la… 15 octombrie 1922

1 Stiati ca Incoronarea de la Alba Iulia

În 1914, după moartea lui Carol I, Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, la vârsta de 49 de ani a devenit Regele României și a depus jurământul solemn promițând că va fi „un bun român”.

În Primul Război Mondial, Ferdinand I s-a aliat cu Antanta după doi ani în care România a declarat neutralitate. Astfel, în 1916, în cadrul Consiliului de Coroană a anunțat intrarea României în război împotriva țării sale natale, Germania.

Când familia sa din Germania a aflat această veste a alierii cu Antanta împotriva Germaniei, l-a renegat, iar la Castelul Hohenzollern s-a arborat în semn de doliu drapelul heraldic al familiei.

La începutul anului 1918, forțele armatei române mai controlau doar teritoriul Moldovei din anul 1859, după victoriile eroice împotriva Puterilor Centrale de la Mărășești, Mărăști și Oituz. Cu toate că românii au iești învingători în aceste trei bătălii, campania militară a Regatului României din acest prim război Mondial a fost un dezastru.

Totuși, prin Tratatul de la Versailles și după dezintegrarea Imperiilor Austro-ungar și Rus, României i s-au recunoscut noile granițe, iar realizarea Marii Unirii a Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat a fost consecința acțiunii românilor în împrejurările favorabile de la sfârșitul războiului.

În coronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României Mari a avut loc la data de 15 octombrie 1922 în Alba Iulia, la Catedrala Reîntregirii. A fost un eveniment plin de însemnătate, consacrând statul român în forma sa de după 1918, fiind de acum un stat național unitar.

La această sărbătoare au venit reprezentanți din tot continentul, dar și din Statele Unite ale Americii.

Leave a Reply

%d bloggers like this: