Arcul de Triumf

Timișoara

Timisoara

În această seară mergem împreună cu voi să vizităm unul dintre cele mai frumoase orașe ale României. Vom cunoaște un pic din istoria ei și vom afla ce putem vizita aici.

Timișoara a fost atestată documentar încă din 1212 și a fost construită pe locul unei foste cetăți romane numită Castrum Regium Themes. De-a lungul istoriei, cel mai mare oraș din vestul României, a fost influențat de mai multe culturi. Romanii au folosit-o ca o importantă cetate la răscruce de drumuri până când tătarii au distrus-o în secolul XIII. Cucerită în 1552 de turci, Timișoara a rămas sub ocupația lor până în 1718 când regiunea Banatului intră sub dominație austriacă pentru două secole. Mai târziu, Timișoara a devenit un centru comercial și de fabricație esențial. Turcii, austriecii, germanii și sârbii și-au lăsat amprenta și influența lor asupra orașului, acestea putând fi văzute și în prezent în cartierele din oraș.

Farmecul acestui oraș așezat pe malul nordic la râului Bega stă în caracterul arhitectural distinct și în viața culturală vibrantă. Deseori numită „Mica Vienă”, în Timișoara au loc pe tot parcursul anului spectacole muzicale și de teatru, galerii de artă, muzee și o viață de noapte activă. Un loc cosmopolit și într-o continuă dezvoltare, Timișoara a fost primul oraș din Europa și al doilea din lume după New York, care a folosit electricitatea pentru iluminatul stradal.

Datorită climei sale blânde, Timișoara are numeroase piețe publice și spații verzi, orașul fiind foarte ușor de parcurs pe jos. Totuși, dacă obosiți sau vă plictisiți de mersul pe jos, un tramvai va veni foarte repede. Rețeaua de tramvaie este bine pusă la punct, rapidă, cu circulație frecventă și eficientă.

Timișoara abundă de biserici ale mai multor culturi religioase, un cartier evreiesc, o piață elegantă în stil baroc și o zonă pietonală exact în centrul orașului. Unele monumente din inima orașului oferă peisaje panoramice extraordinare, în timp ce multe parcuri din acest „oraș al florilor” oferă un loc idilic pentru a lua o pauză de la vizitarea orașului.

Curiozități

Timișoara a fost primul oraș din Europa care a introdus în 1869 tramvaiul tras de cai și iluminatul electric în 1889.

Timișoara a fost ridicată pe o mlaștină.

Catedrala Mitropolitană are nu mai puțin de 9 turle adevărate și 4 mini-turle din care turnul principal are 83,7 metri. Temelia este construită pe o placă imensă de beton armat, care este susținută de peste 1.000 de piloni de beton armat, înfipți până la 20 m adâncime sub placa de beton. Construcția are o lungime de 63 m și o lățime de 32 m. Cele 7 clopote au o greutate totală de 8.000 kg și au fost confecționate dintr-un material adus din insulele Sumatra și Borneo.

Johnny Weissmuller, vedeta de la Hollywood care a jucat rolul lui Tarzan, s-a născut aici.

Obiective turistice

În Timișoara se întâlnesc foarte multe elemente de arhitectură secesionistă, motiv pentru care orașul a fost denumit „Mica Vienă”. Secesionismul a fost dezvoltat aici în două perioade arhitecturale diferite. Linii sinuoase și decorașiuni florale au caracterizat prima perioadă care a ținut până în 1908. A doua perioadă, care a continuat până la Primul Război Mondial, a arătat simplu, cu clădiri mai mari și modele geometrice. Secesionismul în România a fost o legătură importantă între stilul bizantin și arhitectura modernită de mai târziu.

Principalele obiective turistice din oraș sunt: Piața Victoriei care se întinde de la Piața Operei până la Bulevardul Loga, Catedrala Ortodoxă Mitropolitană, Muzeul Revoluției din fața catedralei, Piața Unirii, Liceul Nicolas Lenau, construit în 1761, unde a fost primul teatru din Timișoara, Biserica Ortodoxă Sârbă și Victoriatul Ortodox Sârb, care pot fi vizitate zilnic între 7:00-18:00, Catedrala Episcopală Romano-Catolică, Palatul vechii prefecturi, Banca de Scont, în stil maghiar art-nouveau, Muzeul Etnografic din Banat, cea mai veche clădire din Timișoara, Piața Libertății, Castelul Huniade, Piața Plevnei, Casa cu Păuni, Sinagoga din Fabric, Sinagoga cetate și multe altele.

Album foto