... ...

Sărbători păgâne în tradițiile românești

Jocul-Sanzienele-in-Maramures

Deși România este o țară creștină, în tradițiile noastre există și câteva sărbători păgâne. În acest articol vă prezentăm câteva din ele.

1. Sânzienele – Reprezintă singura sărbătoare păgână acceptată de calendarul ortodox. Se sărbătoreşte în aceeaşi zi cu naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, astfel că aceste două sărbători au ajuns să se confunde. Noaptea de Sânziene este sărbătoarea iubirii, sărbătorită cu joc şi cântec. Feţele şi băieţii se adună şi se veselesc. În seara zilei de 23 iunie, sătenii culeg sânziene, fetele se îmbracă de sărbătoare şi îşi împletesc sânziene în cosițe.

2. Dragobetele – Sărbătoarea Dragobetelui nu are nici o legătură cu creştinismul. A apărut în perioada antică a tracilor şi este o sărbătoare cu caracter de superstiţie păgână, care readuce în prezent un trecut în care strămoşii noştri se închinau la zei şi aveau multiple ritualuri de adorare a zeilor. În ziua de Dragobete, fetele topesc zăpada, apoi se spală cu ea pe faţă, pleacă peste deal şi primul băiat care vine din urmă şi o ajunge îi va fi viitorul soţ.

3. Mărțisorul – Se spune că mărţişorul simbolizează primăvara, prospeţimea, victoria binelui asupra răului. Tradiţia datează de peste 8000 de ani, roşul simbolizează legătura cu anotimpul cald, care tocmai începe, albul, cu iarnă care stă să plece. Pe vremea dacilor se purtau pietricele roşii şi albe înşirate pe o sfoară. Fetele romane îşi atârnau de şnur bănuţi pe care mai apoi îi prindeau în copaci. Şnururile erau cu alb şi negru, cu monezile agăţate în pom, tinerele îşi cumpărau caş, pentru ca pielea lor să rămână albă şi curată tot anul.

4. Babele – La începutul lunii martie se sărbătoresc Babele, între 1 şi 9 martie, zilele în care Dochia urcă muntele, fugind de Traian. Pentru că în această perioadă a anului alternează zilele ploioase cu cele călduroase, se spune că este din cauza instablității caracterului Babei Dochia. Pentru că în aceste zile se face trecerea spirituală de la frig la căldură, de la iarnă la primăvară, s-a păstrat obiceiul alegerii zilelor de Babe.

5. Rusaliile – Pe vremea romanilor, la această sărbătoare se depuneau trandafiri pe morminte. În mitologia românească, Rusaliile sunt Iele, fiicele lui Rusalim, împărat care ia minţile oamenilor. Remediul magic este dat de Călușari. Peste Rusalii a fost suprapusă sărbătoarea creştină Duminica Rusaliilor.

loading...

One comment on “Sărbători păgâne în tradițiile românești

  1. […] nu este românească? Toate celelalte sunt? Unii nu țin anumite sărbători celebre pentru că sunt…necreștine. Până la urmă ce înseamnă o sărbătoare? Pentru cine este? Există limite […]

Leave a Reply