Locuri româneşti de basm, descoperite de biciclişti (galerie foto)

Gradina manastirii Sf. Ioan Rusul, loc de camping pentru biciclisti. FOTO_Cycling_Romania

Un grup de voluntari s-a împărţit în mai multe echipe, care au cercetat posibile trasee de cicloturism de-a lungul Dunării, în şapte judeţe (Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi). Au descoperit sate şi peisaje minunate, iar traseele vor fi trecute pe o hartă online care va putea fi accesată de toţi cicliştii, din luna septembrie.

Primul care le-a atras atenţia voluntarilor români şi bulgari ai Cycling România a fost cătunul Ineleţ, din munţii Cernei (Caraş Severin). Singurul mod de acces spre cătun este o scară suspendată, care aduce turistul pe o cărare îngustă. După o oră de mers pe potecă, se ajunge la Ineleţ. Drumul este punctat pe alocuri de băncuțe de lemn și de mici refugii săpate în stâncă. Veți descoperi aproximativ 10 case, frumos gospodărite, răsfirate pe distanțe destul de mari. Aici locuiește dintotdeauna Elena, care povestește cu zâmbetul pe buze cum se descurcă fără electricitate. Deși sunt doar 10 case, satul are atât școală, cât și biserică.

Un alt popas se poate face în comuna Giuvărăști (Jud. Olt), unde este amenajat, cu ajutorul WWF România, un spațiu de observare a faunei din lunca Dunării. În 2009, WWF a demarat proiectul Life+ „Conservarea Transfrontalieră a cormoranului mic și raței roșii în zone cheie din România și Bulgaria”.

Cascada Bigăr ocupă primul loc în topul “Unique Waterfalls” al TheWorldGeography.com. Se află în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici.

În județul Călărași, la confluența Argeș – Dunăre se află o zonă deltaică. Mergând pe dig, se pot zări diverse specii de păsări și se pot face popasuri pentru pescuit.

Peștera Ponicova (jud. Mehedinți) este cea mai mare peșteră din Clisura Dunării. Înăuntru se coboară pe câteva scări improvizate din lemn, dar solide. Traseul nu este greu, deși se merge pe bolovani.

Situată în satul Slobozia (jud. Giurgiu), mănăstirea Sf. Ioan Rusu  oferă, pe lângă posibilitățile de cazare/camping, o adevărată oază de liniște, o zonă de relaxare excelentă pentru bicicliști și nu numai, cu grădină și izvor de apă potabilă.

Satul Ravensca (jud. Caraș-Severin) face parte din  “salba” satelor cehești de pe Valea Almăjului, din care mai fac parte: Gîrnic, Sfânta Elena, Eibenthal, Bigăr și Șumița. Istoria cehilor în zonă începe în 1827, când Imperiul Austro-Ungar decide să relocheze câteva zeci de familii din Boemia în vederea populării granițelor imperiale. Locuitorii sunt cehi sau „pemi” și chiar și mașinile au numere de Cehia.

La Sucidava (sat Celei, lângă Corabia, Jud. Olt), se poate vizita unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din localitățile dunărene, așezare construită de Aurelian la 257-275 d.Hr. Aici se află Fântâna Secretă, unică prin faptul că parcurge 25 de metri în subteran printr-un tunel. Pe vremuri, fântăna alimenta localnicii dintr-un izvor ascuns aflat în afara zidurilor.

Acestea sunt o parte din obiectivele care pot fi întâlnite pe traseele de cicloturism investigate de voluntarii echipei Cycling Romania. Toate obiectivele întâlnite de-a lungul celor 5.000 de km vor fi prezentate pe portalul național de cicloturism, care va fi  lansat în luna septembrie. La finalul proiectului Turul Dunării, după ce se vor centraliza toate informațiile, vor rezulta zeci de trasee, cu grade diferite de dificultate, în fiecare din cele 7 județe investigate pe malul românesc al Dunării.  Fiecare cicloturist va avea acces la informații despre trasee, obiective, cazare și grafic de elevație.

Sursa: Yahoo! News

Leave a Reply