... ...

Cele mai frumoase sate din Bucovina

Manastirea Humor

După ce ne-am plimbat – virtual, ce-i drept – prin cele mai frumoase sate din Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, astăzi cunoaştem cele mai frumoase sate bucovinene.

Ciocăneşti, Suceava

Ciocăneşti a fost declarată comună-muzeu în anul 2004, datorită superbelor sculpturi în lemn care decorează majoritatea gospodăriilor de aici. Turistul poate vizita şi Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate şi, în fiecare an, are loc aici un Festival Naţional al Păstrăvului şi un festival al Obiceiurilor şi Tradiţiilor Populare.

De asemenea, pasionaţii de drumeţii pot încerca trasee din Munţii Suhard şi din Obcina Mestecăniş (grupă a Carpaţilor Maramureşului şi Bucovinei). În comuna se află şi o biserică care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea, dar şi câteva schituri.

Cârlibaba, Suceava

Aşezarea se află într-un cadru natural fabulos, fiind punct de pornire pe trasee din Munţii Rodnei. Tot de aici se poate ajunge la Lacul Lala Mare, lac glaciar din Rodnei, cu o suprafaţă de aproximativ 5.600 de metri pătraţi, situat la 1815 metri altitudine.

Turistul poate încerca şi o plimbare până la Piatra Ţibăului, una dintre cele mai interesante stânci din Carpaţi, care, deşi calcaroasă, are o înălţime de 70 de metri.

Câteva specii rare de păsări – precum cocoşul de munte, cocoşul de mesteacăn, cinteza alpină, gaiţa de munte şi bufniţa – cuibăresc în aceste zone. Nu lipsesc nici mamifere ca ursul brun, mistreţul, cerbul carpatin, căpriorul, lupul şi vulpea.

Dorna Cândrenilor, Suceava

Este o superbă comună, reprezentativă pentru arhitectura bucovineană. Din Dorna Cândrenilor se poate ajunge extrem de uşor în Parcul Naţional Călimani şi în Rezervaţia Geologică 12 Apostoli. În ultimii câţiva ani, comuna a reuşit să devină şi una dintre cele mai curate din România, după ce aici a fost amenajat un Centru de educaţie pentru voluntari, în care elevii au fost ănvăţaţi să aibă grijă de natură şi au fost mobilizaţi pentru câteva acţiuni ample de ecologizare şi de plantare de arbori.

Proiectul, derulat de asociaţia Tăşuleasa Social, a reuşit să convingă oamenii din această comună să recicleze plasticul. Se estimează că aproximativ 80-90% dintre locuitori reciclează acum PET-urile şi alte obiecte din plastic.

casa gavril candrea dorna candrenilor

Fundu Moldovei, Suceava

În această comună suceveană găsim o superbă biserică de lemn (în satul Colacu), veche de peste 200 de ani. În curtea acesteia se află şi mormântul profesorului Traian Popovici, care, în anul 1941, în calitate de primar al Cernăuţiului, a salvat de la deportare în Transnistria aproape 30.000 de evrei. De asemenea, în curtea bisericii vechi se află o casă ţărănească de la sfârşitul secolului al-XIX-lea, dotată la interior cu diferite obiecte casnice vechi.

Comuna se află la 30 de kilometri de mănăstirea Voroneţ, 20 de km de Moldoviţa, 50 km de Suceviţa şi 100 km de Mănăstirea Putna. În apropiere se află şi Herghelia de la Lucina, cu superbii cai huţuli (25 km), dar şi sanctuarul catolic de la Cacica (50 km).

Fundu Moldovei

Mănăstirea Humorului, Suceava (foto sus)

Comuna se află la 41 de kilometri de municipiul Suceva şi la 5 km de oraşul Gura Humorului, într-un cadru natural deosebit, fiind situată de-a lungul pârâului Humor şi fiind străjuită, pe ambele părţi, de dealuri împădurite. Aici se află superba Mănăstire Humor, lăcaş ortodox care datează tocmai din anul 1530.

În anul 1993, UNESCO a inclus Biserica “Adormirea Maicii Domnului” și “Sf. Gheorghe” a Mănăstirii Humor, împreună cu alte 6 biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, Suceava (“Sf. Ioan cel Nou”) și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Marginea, Suceava

Localitatea este cunoscută datorită olarilor extrem de pricepuţi de aici. În sat există aproximativ 30 de familii de olari care produc renumita ceramică neagră, de diferite forme şi cu variate decoraţiuni. Vizitatorii pot urmări întregul proces tehnologic: de la pregătirea lutului şi modelarea lui pe roata olarului până la decorarea prin lustruire şi procesul final de ardere.

Suceviţa

Aici găsim celebra Mănăstirea Suceviţa, ridicată de familia de boieri care a dat ţării un mitopolit şi doi domnitori: Movileştii. Incinta mănăstirii are ziduri groase de circa 3 metri, construite din piatră brută cu mortar, ziduri care au o înălţime de 6 metri şi prezintă în partea superioară guri de tragere. Mănăstirea este considerată de mulţi drept cel mai bine conservat ansamblul pictural al artei medievale moldoveneşti, scrie romaniaturistica.ro.

Tot în Suceviţa se afla şi casa memorială „Iraclie Porumbescu”, tatăl vestitului Ciprian Porumbescu. Este o casă românească cum puţine se mai găsesc astăzi. În comună se găsesc şi două muzee: unul al mănăstirii şi unul etnografic. Localnicii sunt recunocuţi pentru diverse meşteşuguri populare, precum încondeiatul ouălor, cusutul cămăşilor populare, ţesutul la război, sculptatul în lemn, sculptatul în piatră, împletitul nuielelor, pictura pe sticlă şi lemn.

Satele prezentate apar în ghidul „Cele mai frumoase sate”, editat de asociaţia cu acelaşi nume. Mâine, vom prezenta cele mai frumoase sate din Maramureş.

loading...

Leave a Reply