... ...

Misterele legate de Peștera Polovragi

polovragi

Ştiaţi că peştera Polovragi face parte din locurile misterioase din România? Deşi la o primă vedere este o peşteră care nu pare că iese în evidenţă cu ceva anume. Asta până când să aflaţi de fapt care este misterul legat de Peştera Polovragi. Noi am avut ocazia să mergem să o vizităm în septembrie 2011 și chiar am rămas impresionați de poveștile legate de ea. Și nu numai de povești…

Judeţul Gorj este zona în care veţi găsi această peşteră, pe malul stâng al Oltețului, la o altitudine nu foarte mare, de 670 m. În apropiere se poate vizita şi Mănăstirea Polovragi, construită prin anul 1505, obiectiv vizitat tot în acea zi.

Peştera Polovragi este una dintre cele mai mari peşteri de la noi din ţară, având o suprafaţă de mai bine de 9 km. Printre misterele legate de ea se număra coridoare secrete, spaţii de rugăciune şi ritualuri, datini precreştine, semnificaţii misterioase ale numelui şi multe altele.

Astfel aflăm de la unii cercetători că numele de „Polovragi” vine de la „Poleo”, o câmpie unde se adunau vracii daci pe vremuri.
Altă explicaţie este legată de o plantă numită „polovraga”, ce se spune că avea proprietăţi terapeutice şi era folosită tot de vechii daci. Astăzi nu se mai găseşte. Oare peştera se numeşte întâmplător aşa? Ce ştiau dacii atunci şi noi nu ştim astăzi?

Poate numele cel mai des legat de această peşteră şi misterele pe care le ascunde este cel al lui Zamolxe, zeul suprem al dacilor. Se spune că Peştera Polovragi a fost lăcaşul zeului, care avea acces la cetatea Sarmizegetusa prin nişte coridoare secrete de sub peşteră. Aici s-au descoperit şi urme de picioare, care după analiza solului s-au dovedit a fi vechi de acum 2.000 de ani. Să fie urme de daci sau poate chiar ale lui Zamolxe?

Dintre galeriile cele mai cunoscute din peşteră amintim cea unde domneşte Scaunul lui Zamolxe, unde vizitatorii spun că simt o neobişnuită stare de linişte şi de pace. Tot aici există şi un izvor, denumit „Izvorul Speranţelor” care nu îşi modifică debitul în niciun anotimp, fie el rece sau cald, umed sau secetos. Urma lăsată de curgerea apei i-a făcut pe unii să o identifice cu chipul Fecioarei Maria.

Ca în orice situaţie în care se vorbeşte despre mistere şi legende ale vechilor daci, zvonul că în Peştera Polovragi se găsesc comori ascunse i-a făcut pe cei mai curajoşi să îndrăznească să le caute în adâncurile peşterii. Mulţi dintre ei nu s-au mai întors, spre surprinderea celor ce ştiau unde plecaseră. Implicit s-a răspândit ideea de blestem dat de Zamolxe pentru a proteja acest loc şi ceea ce el ascunde, având o încărcătură religioasă şi misterioasă ce încă nu s-a putut explica. Chiar şi în apropierea peşterii se pare că funcţionează acest blestem, deoarece au fost înregistrate o mulţime de cazuri în care mâncarea dispărea subit de pe mese, animalele din curţi la fel, atrăgând spaimă şi nebunie asupra localnicilor ce se încumeta să cerceteze acest meleag cu gând rău.

loading...

2 comments on “Misterele legate de Peștera Polovragi

  1. sanducu says:

    o suprafata de 9 km ???????????

    • vladutz7 says:

      Da, 9 km. Este una dintre cele mai mari peșteri din România, însă nu toate galeriile pot fi vizitate.

Leave a Reply