... ...

Originea cuvintelor „român” și „România” și alte curiozități legate de istoria noastră

hermesglobe

Dacă întrebi românii de unde provine cuvântul „român” sau „România”, majoritatea ar răspunde că acest cuvânt provine de la Roma sau de la romani.

Greşit!

Român sau România provine de la cuvântul „Arman”, sau „Armis”, adică de la zeul Hermes, pomenit în mitologia greacă de atâtea ori. Greci au preluat mai toate zeităţile de la traci şi daco-geți.

Zeul principal la geţi era Armis, adică Hermes la greci.

hermestrismegistus

Hermestrismegistus

Dacă macedo-românii sunt întrebați ce origine au, vor răspunde că sunt armâni.

aromanii

Aromânii

Ce înseamnă Sarmisegetuza, capitala Daciei?

S este un apostrof;

Armis este zeul Hermes;

Getuza înseamnă getul sau al geţilor.

Deci Sarmisegetuza înseamnă Oraşul/Locul sau Cetatea lui Hermes getul!

Sarmisegetuza

Sarmisegetuza

Geții erau de origine uriaşi, iar cartea „Urmaşii lui Ham” pe care o puteți citi aici confirmă încă o dată acest lucru. De asemenea și cartea „Dacia preistorică” a lui Nicolae Densușianu este foarte interesantă și plină de lucruri mai pușin cunoscute.

Uriași

Uriași

Cea mai numeroasă familie din Muntenegru din ziua de azi se numeşte pe sârbeşte Getici, adică fiii geţilor! Regiunea şi munţii din Serbia se numesc Romalia, adică Armania.

Ce înseamnă cuvântul vlah sau Valahia sau vlași, etnie ce şi în ziua de azi mai există în estul Serbiei, în regiunea numită Valea Timocului? Cuvântul vlah provine de la zeul Val sau Bal sau Mol, adică Hermes. Cultul zeului Hermes sau Bal-Moloh, era răspândit în antichitate mai în toată Europa şi Asia Mică. Referențe despre acest cult găsim în tot Vechiul Testament din Biblie.

Vlah Folk

Vlah Folk

O altă curiozitate este proveniența cuvântului sau denumirii „Moldova sau Mol-Dava. Moldova sau MolDava, provine tot de la acelaşi zeu Mol, Bal, Val sau Hermes, adică Armis. Moldova, ţara sau cetatea zeului Mol!

Simbolul lui Mol sau Hermes este un bour, la fel ca stema Moldovei.

Bourul

Bourul

Dacă ți-a plăcut articolul intră în comunitatea noastră de pe facebook printr-un simplu LIKE! Astfel ne vei ajuta și tu să promovăm cum trebuie VALORILE ROMÂNEȘTI!

Sursa: talcuireapocalipsa.wordpress.com

loading...

93 comments on “Originea cuvintelor „român” și „România” și alte curiozități legate de istoria noastră

 1. SMAr2wo says:

  Multumesc pt articol! Respectele mele

 2. .... says:

  Terminati ma cu prostiile aste gen neam de uriasi si tot felu de c******i cum ca dacii is cei mai cei din toata lumea superiori altor neamuri termenul vine defapt de la imperiul bizantin numit Romania (Ῥωμανία).

 3. Tomescu Paul says:

  mai fa sapaturi , poate ajungi in Jaonia,,,,

 4. qola says:

  basme… 😉
  Armenii, aramaii, arienii oare nu tot din aceeași rădăcină sunt? la ei ce e diferit? localizarea sau depărtarea de noi?
  frumos copy/paste!

 5. mai multe prostii adunate intr-un text atat de scurt, rar am vazut! “S” era un apostrof……..

 6. Rimaru says:

  Subtire, si fara logica.
  Daca macedonenii sunt armani/aromani dupa cum sustin ei insisi, atunci de ce Român sau România provine de la cuvântul „Arman”, sau „Armis”? -Adica cei care au hotarat noua denumire {pentru ca traco-geto-daci era perimat}s-au gandit la machedoni si au zis ca n-ar strica sa-si numeasca tara si poporul dupa neamul din care se trag niste oieri…
  Mitologia greaca?- unde-i Zamolxe la greci? sau urmele zeitatilor grecesti pe teritoriul de dincolo de Dunare?
  Mai era o fraza a lu Neculce pe care multi o apreciaza dupa diverse intelesuri si anume ca – noi de la Rim ne tragem-. Ce sa zic altceva decat ca pe vremea aia la stremeleag ii zicea rama {tastatura nu-mi permita sa pun caciula deasupra literelor}…

 7. Titian Costea says:

  In calitate de istoric, nu pot decat sa ma amuz de cat de manipulator este acest articol, si, bineinteles, autorul sau anonim, care pe langa faptul ca-si ascunde numele, evita si sa dea sursele si dovezile stiintifice ale propriilor afirmatii. Penibil articol, intr-adevar! Nu mai avem doar “mitul eroilor” creat de pasoptisti, ci si pe cel al titanilor, creat de un anonim. Dragi cititori, acest articol ne spune despre daci, ca erau de aceeasi seama cu Prometeu – titanul legendar care l-a suparat pe Zeus. Autorul articolului cintrazice, fara un minim de dovada pe cel mai mare istoric al religiilor – Mircea Eliade, care sustine, cu dovezi ca zeul suprem al dacilor era Zamolxis, versiunea dacica a zeului Zoroastru/Zaratrusta, despre care insusi Friederich Nietzsche vorbeste in lucrarile sale.

  • d'Artagnan says:

   Oare de când conjucția copulativă ”și” se pune între virgule, domnule istoric?… E o intrebare retorică (nu istorică…), desigur…

   • vladutz7 says:

    Bine punctat, d’Artagnan!

   • Corsru' says:

    Ai avut tu atatea cuvinte, in, tine , Francezule? auzi conjuctie copulstiva, te ia cu transpiratie…

   • Cipriana Stef says:

    Aici “și” cred ca Dl. Cristea a înlocuit pe “dar”. Sunt reguli dar si excepții cu “și” intre virgule. Aici sunt puse bine virgulele. ȘI=DAR

   • Mihai Nicolescu says:

    Omul e istoric, nu profesor de limba romana. Cand n-ai argumente, te legi de chestii subtiri. Cand n-ai argumente, lovesti in persoana..

   • Iulian says:

    ce imi place ca un articol de “istorie” (in cazul de fata basme) il comentati folosind ca argumente gramatica. alo fratiorilor suntem cumva la un articol despre gramatica limbii romane sau istorie? tratati-l ca atare. nu ca tin apararea celor ce gresesc gramatical, si eu gresesc, dar vad tampita faza asta cu corectarea gramaticala a unei persoane care va combate si va da clasa la ce se discuta in articolul respectiv. treziti-va fratilor si veniti cu argumente istorice la comentariul omului. daca puteti bine-nteles! repet nu e un articol ce trateaza gramatica limbii romane.

 8. Gene Sorge says:

  …..`român`: – `RO` (ra,re…) -stăpân, `MAN` -pământ, loc, teren…român = stăpânul locului, LOCALNIC.! ( nume dat localnicilor de către pop. migratoare, la sosirea lor pe aceste meleaguri…) 🙂 / vezi “romaniile` din Imp. Bizantin – zone locuite compact de către L O C A L N I C I.

 9. Gabriel says:

  Multi dintre cei ce comenteaza aici,n-au citit in viata lor decat revista click.Felicitari pentru articol!
  Uriasi s-au descoperit in muntii Buzaului,la Scaieni,Bozioru,La Rosia Montana,la Polovragi,etc.

 10. sremio says:

  Prima data vad o explicatia despre numele romain sau Romania, tot este posibil da poate si o fantazia trebuie timp de verificat!

  Mai bine scris ceva de cit tacut si asa sarbi cu rusi si alti arunca tot fel de cacat despre un trecut cum le place lor decie nu si noi.

 11. dante says:

  Mintea celui care a scris prostia de articol de mai sus poate fi fascinantă in domeniul psihologic, psihiatric sau, pur si simplu, medical. E o inghesuiala de aberatii socante in text. In plus, agratisme crase, stupizenie molcoma, senzationalism de doi bani. Armis se afla la originea cuvantului roman!? Mol-dava!? (Aici mi-a fost greu sa ma opresc din ras cam 20 de minute.) S era un apostrof!? (Aici a durat cam 35 de minute pana sa ma opresc.) In noua Constitutie a Romaniei (mania lui Armis, adica) ar trebui inclus un paragraf in care sa li se interzica prostilor sa scrie liber.

  • Elena Oprea says:

   Draga Dante pune mana si citeste alte articole gen: despre psihologia umana, istoria cuvintelor, sau poate cum sa ajungi top ten in afaceri, nu mai veni tu cu parerile tale pline de aroganta si prost gust! Si eu am ras mult cand am citit ceea ce ai scris tu, de fapt am ras cat de cult poti fii tu si cum le stii tu pe toate, lasa-ne, pune mana si insira-ti aberatiile in alte parti, avem nevoie de critici, dar sa fie constructive, nu de idei insirate sa ne arati tu cum te distrezi citind chestii interesante de alfel pentru ochiul oricarui roman! O zi buna! Nu te mai obosi sa imi raspunzi pentru ca nici eu nu o sa ma obosesc cititndu-ti cuvintele insignifiante!

   • comisar says:

    Ai dreptate Elena Oprea! E plină lumea de tâmpiți, semidocți care se cred buricul pământului dacă se “instruiesc” din … Wikipedia …
    Nu au simțul ridicolului. Dacă nu-i putem educa, măcar să-i … eutanasiem … Ăștia fac un mare deserviciu acestui popor.

 12. anonimus says:

  Lucruri interesante despre noi si predecesori, pe care recunosc ca le cunoasteam, dar aici au un plus de valoare ca ati atasat si fotografii . Daca transmiteti “sursa” poate inceteaza cititorii cu invectivele, luatul in deradere/bascalie si alte asemenea atitudini!

  Mai “carcotasule” de meserie…ia textul, analizeaza-l, explica tu MAI BINE ceea ce am citit in acest material, dar fa-o stiintific, asa cum scrie la carte, ca vad ca esti pretentios, sa nu-ti gaseasca nimeni hibe cum gasesti tu aici si, daca nu ai timp pentru asa ceva (ca e munca, nu gluma!), te rog eu sa faci efortul de a extrage esentialul din explicatiile autorului!
  Despre “opera” ta, inca nu s-a aflat nimic, sau poate esti CINEVA si nu stim noi!

 13. Dionisie says:

  noa si pina la urma cum ramine;! ?-

 14. Dan S says:

  Foarte interesant articolul,contine multe lucruri care ar trebui cunoscute de un public mai larg.Pacat ca se trezesc niste sfertodocti sa le critice asa aiurea,fara nici o baza.Daca cititi mai mult despre aceste lucruri veti vedea ca nu prea e fals sau minciuna.Se adeveresc cam toate.

 15. cat_jeni2005@yahoo.com says:

  mi se pare mie sau acest popor “a ales” sa traiasca in democratie, adica printre alte drepturi pe care le avem intr-o astfel de societatete este si libera exprimare a proprilor idei, teorii…, cui nu-i place n-are decat sa dea pagina mai departe….. si sa nu-si mai piarda timpul cu comentarii inutile … 🙂

  • Dan S says:

   Doar ca noi,dupa ce am trait “fatidica perioada Brucan-stupid people”,cei 20 de ani de democratie a prostului,acum am evoluat putin ca traim democratia smecherului….deci acum e democratie,pentru cei de la putere,partidele pe rand sau ca sa sari randul schimbi partidul,pentru ceilalti ”ciocu mic” si cui nu-i place ,,,,etc,..deci se gaseste cate un/o foarte sfatos/sfatoasa in a invata pe altii democratia,inclusiv in unele ramuri total apolitice,
   ramuri care tin efectiv de cultura si unde nu mai e loc de populism democratic in stabilirea valorilor.Cu parerea poate sa-si dea oricine,intrebat sau neintrebat,chemat sau nechemat,dar selectia valorilor se face altfel,nicidecum prin a le taia unora accesul sau,mai rau,a ataca furibund o parere contrara lor.Clasificarea se face prin filtrare,iar ce e valabil ramane,ce nu se uita repede.
   De aceea proiecte frumoase romanesti se realizeaza in alte parti,pentru ca exista oameni ,care tin sa le taie elanul,sa faca pe Gicacontra la orice.
   De exemplu,stiti ca zidurile mobile metalice contra inundatiilor sunt proiect romanesc???
   Ati vazut ce performante au fost acum cu cresterea masiva a Dunarii?
   De ce nu s-a facut la noi,macar 1 km???S-au facut in Cehia,Austria si Ungaria?De ce?
   Pentru ca noi trebuie sa batjocorim,sa umilim si sa anulam orice idee buna,valoroasa sau viabila.
   D’aia fratilor,ne cam meritam soarta.D’aia am stiut sa si alegem din ce in ce mai prost.
   D’aia o sa si alegem si mai prost data viitoare,cu toate ca am cam vazut posibilitaile si aptitudinile.

 16. Ma mira faptul ca multi nu citesc nimica si nu se documenteaza, inainte de a aduce critici la scurtul articol de mai sus!

  In primul rand, in ceea ce priveste existenta istorica a uriasilor, sau uriesilor, sau tatani, este specificata intr-o gramada de legende romanesti. In al doilea rand V.Testament esplica clar pana si originea lor! Cine a intemeiat Turnul Babel? Oare nu Nimrod, de origine urias (Gen.9,10,)? Dar despre regele Og din Basan (Deut.4.47,48)?…Dar Cadmonitii (Gen 15:19)?
  Pana si numele de Europa, provine tot de la uriasi! Europa, era sora lui Cadmus, de origine urias (Mitologia greaca).

  TRIMITERI ULTERIOARE – La cartea Prof. dr. Ion Pachia-Tatomirescu:
  Regele-zeu-medic, Sarmis: Armis=Hermes, acelasi cu Bal, Mol,Moloh, Belial…Semyaza…etc! (Pag.74)

  …etc!

 17. uniti_rumeni says:

  niste ipocriti cei cu astfel de afirmati.Ar trebui mai bine sa analizati ideeile tuturor si sa nu mai criticati ,crezand ca sunte-ti atotstiutori caci pana la urma nu se stie cu adevarat istoria se scrie dupa razboi si nu inaintea ei si fiecare o scrie sau a scriso asa cum a vrut asa ca omul are dreptate sa scrie ce vrea daca ati fi fost mai destepti poate ati fi analizat ce a scris omul si nu la-ti fi criticat asa dur voi aldi vadim tudor astia care le stiti pe toate .Rusine… unitiva romani ca asta este calea spre salvare

 18. uniti_rumeni says:

  voi in suflet si in minte, ,o sa ma purtati mereu insa multi o sa ma uite caci ma vad atat de greu.Mihai Eminescu

 19. mishkatzkalatzka says:

  …..si-atunci rrom, rromi …. de unde dreacu’ provine ??????????? …..sper ca nu avem nimic in comun ….

 20. Paul S says:

  Pentru cei care cred in “uriasi” v-as ruga sa va ganditi la urmatorul aspect: ati vazut vreo imagine originala cu ramasitele unei astfel de persoane? Un alt aspect de care ar trebui sa tineti cont este ca inaltimea medie a populatiei preistorice era sub 1.5 m deci oricine depasea aceasta inaltime putea sa para “urias”

 21. vasile says:

  preocuparea pentru originile nostre naste multe patimi. sunt izvoare, teorii, ipoteze si, mai ales, interpretari. daca suntem pragmatici, cred ca nu ne ajuta cu nimic daca avem 100 de ani sau 1000 de ani sau 5000 de ani. si chinezii se lauda cu o civilizatie de 3000 de ani, dar ei sunt departe, pe cand noi …
  si eu am o teorie cu privire la originea poporului roman si a denumirii de roman. dupa cucerirea greciei de catre romani cultura elena s-a dovedit rezistenta la integrare si asimilare. patricienii de vaza isi trimiteau copiii la studii in grecia. cand imperiul roman a crescut, influenta elena s-a mentinut puternica si a influentat cultura provinciilor din est. dupa caderea imperiului roman de apus in est au ramas putini oameni care vorbeau limba latina. o arie din asia mica a ramas ca o oaza de romani si s-a numit romania (acum, dupa reforma de la inceputul secolului 20 a devenit rumelia). in anul 601 bizantul a dat un edict prin care se interzicea vorbitul limbii latine pe teritoriul imperiului (asa numitul imperiu roman de rasarit, devenit imperiul bizantin). in anii care au urmat , datorita prigoanei, vorbitorii de limba latina (romanii), care nu au renuntat, au migrat (asa cum au facut-o si lipovenii dupa reforma lui petru I la moscova mai tarziu). ei s-au stabilit la nord de dunare si si-au pastrat si numele si obiceiurile. de aceea integrarea lenta a populatiei locale cu cea venita din sud, s-a facut temeinic si pentru a face fata navalirilor din nord si est.
  pe o astfel de teorie se bazeaza afirmatiile ungurilor ca romanii, ca si ei, au venit aici din alta parte.
  o cred in aceasta teorie, dar nu o absolutizez ci o integrez, ca o amprenta definitorie pentru posteritatea imediata, in procesul complex de formare a poporului roman care a durat secole si care acum risca sa se dezmembreze, prin exod catre vest, intr-o singura generatie.

 22. dac.de.etnie.romana. says:

  😀 nu se poate….nu vreau sa cred ca unii din cei ce posteaza aici se cred desteptii neamului,ma oameni buni daca nu aveti idee despre ceea ce se vorbeste nu va mai tot bagati in seama doar asa ca sa va umpleti timpul,unicul comentariu mai la locul lui a fost cel a lui romaniindependetillija, restul sunt discutii fara nici o legatura,intradevar articolul nu este foarte bun,nici foarte bine documentat dar nu se poate spune ca e un articol mincinos…am vazut pe cineva care spunea “a avut cineva vreo dovada de existenta uriasilor sau uriesilor” are foarte multa lume dovezi,sunt care au vazut acele schelete si inca se mai pot vedea si astazi ptr cei interesati,o sa le gaseasca ei daca le cauta,inca mai sunt in muzee(Buzau,Bucuresti) media de inaltime nu era 1,5 metri cum spunea cineva mai sus,era mult mai mare peste 1.8 metri mai cititi oameni buni ca nu va costa nimic, nici macar cat un abonament la internet la care unii nu ar trebui sa aiba acces.

  • Paul S says:

   Treaba sta in felul urmator: eram pasionat mai demult de fenomenul OZN si citeam foarte multe carti pe acest subiect. Si acolo erau prezentate numeroase dovezi cu poze, citate, referinte. Am incercat sa ajung la o sursa, sa vad si eu o dovoda clara. Concret era vorba despre niste pseodo-obiecte protoistorice descoperite in Transilvania de provenienta “extrateresta” aflate in muzee. Si am luat cartile alea la rand si am constatat ca se citau intre ele. Nu exista nici o sursa. Minciuni sa isi vanda cartile. Este bine sa facem distrinctie intre fantezie si realitate. Repet : la atata lume buna si pe acest forum provoc pe cineva sa vina cu o singura dovada clara. Pana atunci chestia asta cu “are foarte multa lume dovezi,sunt care au vazut acele schelete si inca se mai pot vedea si astazi ptr cei interesati,o sa le gaseasca ei daca le cauta,inca mai sunt in muzee(Buzau,Bucuresti)” ii pura fantezie.

 23. Dave says:

  o imbecilitate…

 24. Matei says:

  Mersi, mi-am irosit 5 minute din viata citindu-ti tampeniile. Numai un idiot putea sa scrie atatea cacaturi.

 25. Dan S says:

  Lasa ca vine si vremea sa fim amendati ptr utilizarea cuvantului “tigan” si nu “rrom”,asa ca nu mai va agitati degeaba fratilor,ca “ursul tot cum vrea el trece”,poate doar cand vrea “ursarul” si atunci o sa avem probabil si ”daci de etnie rroma”,mai ales dupa cum evolueaza natalitatea….
  poate peste 50 de ani o sa-i spuna Rromania acestei tari,dar noi tot o sa contrazicem puternic,calcand in picioare ideea celuilalt,cautand sa demonstram care e mai destept.
  Ca in bancul ala cu iadul pe natiuni: toti au paznici in iad doar romanii nu,ptr ca la ei daca reuseste unul sa iasa mai deasupra,il trag ceilalti inapoi.
  Asa ca n-are rost sa mai batem apa-n piua.E seceta.

 26. gaby says:

  bravo…lucruri pe care multi nu le stiu…recunosc ca si eu am fost surprins…aveam alte teorii in cap….multumesc..

 27. Gicu says:

  Armani ar insemna Romanu? 🙂

 28. bun simț says:

  Asta se numește poluarea spațiului informațional. Tot felul de trăsnaie trecute prin cap, oferite drept teorii științifice. Fără a consulta lucruri elementare. În acest caz, cel puțin un dicționar de aromână. Dacă-l deschidea autorul, de fapt, fiind obligat să facă acest lucru odată ce s-a aventurat să caute în rădăcina cuvântului armân un Armis, observa o puzderie de „a”, apărute înaintea consonantelor „r” și „l”: araft – raft, arasă – rasă, arăchie – rachiu, arăspândit – răspândit, arăsturnat – răsturnat, alargu – larg, alat – lat și multe, multe altele. E o particularitate a limbii (dialectului) aromân de a adăuga acest „a” în fața consoanelor. E clar ca buna ziua că armân vine din român, precum și celelalte, și nicidecum invers. Lingvistica e o treabă serioasă și nu te joci cu ea precum ți se potrivește ca să deduci tot felul de aberații. De altele nici nu mai vorbesc, pentru că autorul trebuie să facă școală elementară, și nu prea am timp să-l ajut la acest capitol.

 29. Mulţumesc enorm pentru această postare. Toată stima autorului. Succes în continuare.

 30. Radu Dumitru says:

  La un moment dat, autorul explică ce înseamnă cuvântul valah şi Valahia. Zice el că “vlah provine de la zeul Val sau Bal sau Mol, adică Hermes”. Eu nu cred.
  Cuvântul “valah” provine din cuvântul germanic “walh” sau “waelisc”, cuvânt ce se referea la popoarele străine romanizate. În aceeaşi situaţie (în afară de Valahia), se mai găsesc Valonia (Belgia), Valais (Elveţia) şi Wales (Ţara Galilor).

 31. McGigi says:

  Incredibil!!! Si sunt sigur ca exista semidocti care vor crede toate astea…

 32. traço says:

  traço…

  Em Originea cuvintelor romn i Romnia i alte … vi boas matérias. Atualmente: Sunday! Ressurgi aqui: Originea cuvintelor romn i Romnia i alte …….

 33. DACUL says:

  Prea putin intereseaza numele ”impus” sau ”libr ales”, important ar fi sa nu uitam ca totusi suntem urmasii DACILOR, asta ar trebui sa fie cuvantul de ”ordine”. Stiti doar ca Mihai Viteazul a fost supranumit: Malus Dacus- dacul cel rau- de contemporanii sai europeni!!! Asa ca faceti bine si canalizati-va energia in directia asta!

 34. Nae says:

  Buna ziua ! Eu am o ipoteza personala in legatura cu denumirea de roman si Romania,eu cre ca i s-a spus Romania deoarece asta va fi tara rromilor.Dacii de pe aceste meleaguri au cam disparut.Cultura si bogatia spirituala a cam disparut si ea.In jurul nostru daca nu sunt rromi sunt romani tiganizati,la fel ca si tigati ,inculti fara o cultura exacta cu credinta pierduta fara respect fata de natura.Cum se paote observa romanii au luat din cultura rromilor :mizica ,dansu, vestimentatia(cocalari si pitipoance).Daca mai este putina cultura dacica si putin spirit eroic inca mai este timp de salvat aceste meleaguri minunate.

 35. Trache says:

  Domnilor istorici! Nu vedeti ca istoria incepe sa fie o mare necunoscuta? Daca un mare istoric a facut o afirmatie, nu inseamna ca noi, peste timp, nu avem voie sa ne punem intrebari. Raspunsurile vor fi istoria noastra, pe care alte raspunsuri o vor completa, in timp. Istoricii nu trebuie sa fie nici tristi, nici amuzati. Iatoricii trebuie sa fie adevarati si sa vorbeasca despre istoria adevarata.

 36. farcry63 says:

  Sunt unele adevaruri in cele spuse ,dar..nu si cele legate de etimologia cuvintelor roman sau Moldova care sunt decat niste simple deductii si ..speculatii !…

 37. Corneliu says:

  Acest articol are o documentație ”subțire” cu orientare ușoară către teoria maghiară care afirmă că românii sunt originari din nordul Greciei. Afirmația că denumirea de ”arman” a apărut anterior denumirii de ”român” ar putea alimenta teza negării continuității daco-romane pe teritoriul României.
  Ca români trebuie să fim foarte atenți când citim și distribuim aceste mesaje, pentru a nu deveni ”coada toporului care ne distruge codrul secular”, cu alte cuvinte, încercând să dezvăluim anumite idei sau descoperiri istorice care la prima vedere par interesante, să servim interese ideologice străine.
  Cu respect,
  Pentru toți cei care mai citesc istorie.

 38. Toata lumea combate sau aproba…nimeni nu aduce argumente.Pana la urma parem a fi ceea ce ne dorim mai mult ,si poate nu este gresit,cei care simt sangele roman prin vene vor cu orice pret sa fie urmasii Romei, cei care au vene groase, ca ale tracilor ,se simt mai mult geto-daci.Istoria citita este o frumoasa poveste despre si cu inaintasi,istoria demonstrata este o parte din istoria adevarata a unei etnii.Este ca si cu religiile, cand vrei sa crezi cu adevarat in ceva toate argumentele ti se par in favoarea acelui ceva.Misterele lumii sunt insa departe de a fi fost descoperite sau de a putea fi dovedite intr-o masura atat de categorica incat o singura istorie sa poata fi considerata cea adevarata.
  Oricum ramane cel mai puternic stimul al polemicilor pe teme de ,,ce am fost” si ,,ce am ajuns.”
  Alexandru cel Mare considera Tracia ca facand parte din imperiul sau. Nici grecii, nici romanii , nici macedonienii nu erau monoteisti..in afara de geti.Adevarul istoric si ,,total”(desi eu am mari dubii ca exista un astfel de adevar) se afla undeva la mijloc.
  Restul?!!!…ramane interpretarea celor care scriu despre istorie si reinterpretarea celor care au citit in functie de cat inteleg.

 39. darf doch nicht wahr sein!!!!!!! says:

  Rumäner haben nie was anderes getan als gerne ihre Geschichte zu verfälschen. Jetzt auch noch die Bezeichnung des Landes mit irgendwelchen Göttern zu assoziieren ist mehr als lachhaft. Von Wegen Hermes, Ba’al oder sonstwas, das stimmt gar nicht!!! Zu Zeiten als die Bibel entstand gab es das Volk der AROMÄNEN welche die Ursprünge der Rumänen sind noch gar nicht. Also was soll das???

  Ihr seid kein auserwähltes Volk, genauso wenig wie die Daker, Geten, von mir aus Juden, Gepiden oder sonstwas. Ihr seid ein Volk wie jedes andere auch. Das oströmische bzw byzantinische Reich bezeichnete sich selber als Roman-ia, das Land der Römer!!!Die Bürger des Kaiserreichs nannten sich Ρωμαίοι (Rhomaioi) und nicht Byzantiner, der Kaiser trug spätestens ab dem 9. Jahrhundert den Titel Βασιλεύς (των) Ρωμαίων (Basileus (ton) Rhomaion, Herrscher der Römer). Die Könige von Neapel nannten Teile ihres Besitzes (oder Besitzanspruchs) östlich der Adria Romania, einige Mitglieder der Herrscherfamilie aus dem Haus Anjou trugen den Titel eines Despoten von Romania (z.B. Philipp I. von Tarent ab 1306), womit Epirus, Ätolien, Akarnanien und die Vlachia (das Siedlungsgebiet der Vlachen (Aromani) vor allem in Mittelgriechenland mit dem Hauptort Metsovo) gemeint waren. (Zitat Wikipedia, aber auch Codex Romaniae- auffindbar in der Freiburger Universitätsbibliothek)

  Es ist eine Schande, wie man auf Biegen und Brechen versucht das eigene Image zu erhöhen indem man fachkundige Informationen verfälscht- kennt man schon aus kommunistischen Zeiten.

  Liebe Rumänen, wenn, dann kommt man mit der WAHRHEIT weiter und nicht mit der Lüge!!!

  Ps: im Anschluss noch eine Karte welche das alte Romania bestätigt!!!

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/Western_and_Eastern_Romania.PNG

 40. Bogdan992 says:

  1 Originea cuvantului vlah nu vine de la la Hermes,Vlah este un termen utilizat pentru a desemna popoarele de origine sau cu origini latine din Europa de sud-est.
  2 Moldova nu exista pe vremea dacilor,Basarabia/Moldova a fost cucerita de Basarab I Domn al Tarii Romanesti,de aceea s.n Basarabia,denumirea de Moldova a aparut mai tarziu.
  Articolul este foarte slab,cu multe inconsecvente si originea cuvintelor de roman si Romania nu este foarte clara vezi wikipedia.

 41. Getii erau aia din est… Ce cautau in muntii Orastiei, unde erau daci? E ca si cand ai explica un nume banatean cu etimologii moldovenesti sau dobrogene… Si Romagna din estul Italiei, de unde are denumirea? Voi sunteti adusi cu pluta? Mai terminati cu prostiile!

 42. In general, tracomanii preiau teze maghiaromane pe care le amplifica in numele … patriotismului!

 43. cicione says:

  DE UNDE RO !!!!????

 44. cicione says:

  am citit postarile ce imi dau speranta , incredere si bucurie sufleteasca … sunt fericit ,mandru si obligat ca sunt DAC !!!!

 45. Vali says:

  As vrea ca Romania sa vina de la Aramis dar e greşit defapt este aşa:Romulus(din mitologia romană,fratele lui Remulus iar acesta a fondat Roma)–>>Roma(numele unui oraş ajuns numele unui imperiu avea cultul lupului luat de la daci)—>>România(defapt noi de când am fost cuceriti de imperiul roman am fost numiti in limba latină Romania(lb.lat.-colonie romana care se supune direct imperiului roman).Cât despre Moldova numele provine de la râul Molda!

 46. Pompiliu says:

  Vali@ si raul Molda de unde provine? Cei care au dubii in privinta articolului de mai sus, ii rog sa incerce sa studieze mai bine V.Testament, Cartea lui Enoh, o mitologie greaca interbelica, cartea Urmasii lui Ham. Cuvantul Moldova inseamna acelasi cu Valahia. De fapt pe timpuri toti dacii, adica romanii, se numeau valahi. Indiferent din ce zona erau. Dealtfel Zalmoxis nu era zeu ci profet si medic. A nu se incurca una cu alta! Iarasi cultul Bal-Moloh, era raspandit nu doar la daci si geti ci pretutindeni in antichitate. In Mesopotamia, Egipt, Asiria, Fenicia, Canan, Itala, peste tot!

  • semintecumustar says:

   Pentru Nea Pompilica -Peste tot ? Patagonia nimic ? ceva eschimosi,mongolosi,japonolosi,africanolosi nu ? Apropo, numele Sarmis vine de la sarmale si inseamna…mai bine lasa,mai ignorantilor,nu-mi pun mintea cu urmasii celor din neamul lui Raj Kapur,Ales Bules Ciordiles Mucles !

 47. Pompiliu says:

  Apropo, am uitat sa zic sa mai cititi si Dacia preistorica scrisa de istoricul Nicolae Densuseanu si legendele romanesti, care explica ca pana si Hercules la greci, era acelasi cu Iorgovan la Daci!

 48. Pompiliu says:

  …si daca va intereseaza care e tampitul care a scris articolul de mai su, eu sant. Da a-si pune pariu cu DVS ca nimeni nu ma va putea contrazice!

  • semintecumustar says:

   Ba io,daca ma enervesti,prin translatie si contragere iti demonstrez ca ai originea dintr-o puta mica de chinez ca numai din asa minte putina poate sa iasa o asemenea enormitate stiintifica,na !

 49. […] Numele „România” nu are origini foarte clare, unii istorici fiind de părere că provine de la cuvântul latin „romanus” care înseamnă „cetățean al Imperiului Roman”, iar alții spun că provine de la cuvântul „Arman”, sau „Armis”, adică de la zeul Hermes, pomenit în mitologia greacă de atâtea ori. Grecii au preluat mai toate zeitățile de la traci și daco-geți. Citiți mai multe detalii aici: Originea cuvintelor „român” și „România” și alte curiozități legate de istoria noast…. […]

 50. Traian Campeanu says:

  Daca “sapati” mai adanc veti observa ca toti puteti avea dreptate, dar nimic nu e sigur. Vechiul testament spune destul de clar ca evreii erau sclavii egiptenilor in Egipt. Au fugit, s-au asezat, s-au extins, au exterminat alte populatii si la un moment dat s-au stabilit in Israel,…. pe care l-au extins si apoi l-au pierdut in razboaie. Care este originea israelienilor actuali?
  Povestea se repeta cu romanii, francezii, italienii, englezii, bulgarii ca si cu grecii sau altii. Toti au venit candva de undeva, s-au stabilit, s-au cuplat cu populatii locale si au creat noi etnii cu mari orgolii. Ciudat, rasa noastra se numeste caucaziana. De ce oare?
  Poate in Romania au trait la un moment dat uriasi, dar in mod sigur nu suntem noi aceia care, s-a dovedit ca, au murit. Poate unii dintre noi au sange de urias, altii de hun, de avar, sau de vizigot. Acum traim in Romania si aproape toti vorbim romaneste, dar tot nu ne intelegem!

 51. Ninhursag says:

  Sunt de acord cu totul, cu faptul că Sarmisegetuza înseamnă Oraşul/Locul sau Cetatea lui Hermes getul dar până la “uriași”, așa ceva nu are ce căuta într-un articol ce se vrea crezut. Ar trebui să fiți mai științifici în exprimare și în abordări de subiecte. Articolul ar fi fost chiar foarte interesant fără aceste presupuneri fără niciun fond despre uriași. Când ați vorbit doar despre abordarea lingvistică erați mult mai credibili.

 52. Aeleden says:

  Te contrazic amice. Sunt multe dovezi că noi românii (pt străini, vlahii) descindem din rasa giganţilor. După multe căutări prin bibliotecile vremii şi Eminescu descoperise acest lucru şi de aceea a scris în poezia „Memento mori” că noi suntem „ramul (cel) din urmă din trupina de giganţi”. A se înţelege ultima ramură a giganţilor.

  Dacă analizezi acele brăţări dacice de 3 kg bucata îţi dai seama că ele nu puteau fi purtate decât de nişte oameni foarte vânjoşi, chiar uriaşi, comparativ cu omul zilelor noastre. Rezultă că dacii încă mai păstrau ceva în genă de la giganţii originari, ale căror schelete abundă în spaţiul ţării noastre.

  Alt exemplu este Maximim Tracul, care a ajuns împărat al Romei (impus de armată între anii 235 – 238). După cum arată şi numele său, el era din neamul tracilor, din care făceau parte şi dacii. Ori Maximim era impunător, având o înălţime de 2,4 metri. El consuma 18 Kg de carne şi 27 litri de vin, în fiecare zi (vezi „Dacia ascunsă” de Teodor Filip).

  Apoi construcţiile din zona Sarmisegetuzei par construite de uriaşi şi toţi munţii din jurul cetăţii sunt terasaţi. Mai mult, pe toate crestele munţilor există pietre fasonate de circa 3 tone şi nimeni nu ştie cum au fost transportate până acolo, mai ales că în totalitatea lor aceste pietre depăşesc în volum cantitatea de pietre din care a fost construită Marea Piramidă a Egiptului. De asemenea, muntele Toaca şi muntele Retezat sunt monoliţi cu formă de trunchi de piramidă, având laturile mai mari decât Piramida, zisă a lui Keops. Poate Târcar Valentin are dreptate când afirmă că munţii Carpaţi sunt structuri artificiale, dar nu se investeşte în cercetarea lor, şi nu-i imposibil să existe o legătură între aceste construcţii din România şi piramidele din Bosnia, care până acum câţiva ani erau considerate forme de relief naturale.

  E posibil să avem legătură chiar cu atlanţii, care erau şi ei de statură impozantă. Se ştie că supravieţuitori ai catastrofei atlante au civilizat popoare primitive găsite pe continentele unde s-au refugiat. Aşa a făcut Thoth Atlantul ridicând la civilizaţie Egiptul (vezi „Tăbliţele de smarald ale lui Thoth Atlantul”)
  El a impus Egiptului hermetismul sau ştiinţa magiei. Ei consideră că lumea este guvernată de nişte Maeştri spirituali (înţelepţi retraşi în astral), iar Maestrul Suprem (al nouălea) purta numele de Ardal. Nu seamănă numele lui cu denumirea zonei centrale a ţării noastre, numită şi Ardeal? Iar cercetări recente au demonstrat că aurul din care sunt făcute sarcofagele egiptene provine chiar din ţara noastră, respectiv din Ardeal.

  Referitor la cuvintele de român şi România, credinţa mea este că ele sunt mai vechi decât se crede. De referinţă ar fi cetatea Ramidava (Cetatea lui Ram, după Densuşianu), ai cărei locuitori se numeau râmleni. De aici zicala „noi de la Râm ne tragem” şi nicidecum de la Roma, după cum susţinea şi Miron Costin.

  Acest Ram de care vorbeşte şi epopeea sanscrită „Ramayana” ar putea fi unul din eroii civilizatori de care vorbeşte Enoh în cartea sa (considerată apocrifă). El spune că în vremea sa din cosmos au coborât pe Pământ 200 de „copii ai cerurilor” care aveau drept conducători pe RAM şi UR, fiecare având în subordine 10 echipe alcătuite din câte 10 membri (aluzie la sistemul zecimal de numeraţie). Ei au învăţat pe oameni ştiinţele şi le-au dat primele lecţii de civilizaţie. Numele lor nu sunt încifrate doar în numele cetăţii Ramidava, sau Rammena (din Capadocia), ci şi în toponimul Maramureş (Ma-RAM-UR-eş) sau în cuvântul saramură (Sa-RAM-UR-ă), cuvânt ce la origini se traducea „muntele lui Ram şi UR”, deoarece în sanscrită Sa însemna munte. Şi se înţelege că era vorba despre un munte de sare, căci nişte expediţionari cosmici, care intenţionau să îmbunătăţească rasa umană, ar aşeza baza lângă un zăcământ de sare, aceasta fiind indispensabilă vieţii în formele ei complexe.

  Enoh ne spune că aceşti „copii ai cerului”, coborâţi pe Pământ, erau de statură uriaşă, iar prin împreunarea lor cu femei din rasa terestră au rezultat uriaşii din vechime, despre care vorbesc legendele şi chiar biblia.

  Expediţionarii cosmici Ram şi Ur erau încă pe Pământ când s-a născut Noe, iar Enoh era la ei când Lameh (tatăl lui Noe) l-a căutat să-l lămurească de ce copilul lui (Noe) era alb ca laptele, în timp ce toţi ceilalţi din neamul lui erau mai coloraţi (posibil mulatri). Deci de la Noe provine rasa albă şi nu este exclus ca Ram şi Ur să fi avut un rol în naşterea sa, fiind produs prin inginerie genetică. Iar Noe şi urmaşii săi SEM, Ham şi Iafet erau uriaşi. De altfel numele lui Sem este imortalizat în denumirea muntelui Semenic (SEM-e-NI-Ka) tradus Sem este aici, căci tot în sanscrită Ni însemna aici.

  Deci multe lucruri ne leagă de uriaşi, iar linia genetică a dacilor cobora din rasa lor. Pe parcursul celor 10 – 13 milenii rasa a involuat, s-a degenerat prin modul tot mai elaborat de hrană, prin alcool, prin hibridări hazardate (incest) şi prin amestecul diverselor neamuri cu o genetică mai puţin reuşită, care ne-au invadat pe parcursul istoriei.

  • Ionel says:

   Nicidecum ,,copii cerului,, despre care vorbeste si Enoh ,nu erau URIASI, Erau normali, doar ca in URMA , actelor sexuale intre ei si femeile pamantence au REZULTAT acei Uriasi. Dar acei uriasi plus o mare parte din oamenii pamanteni oricum au murit la Potop. Doar acei ,,ingeri decazuti,, sau ,,copii cerului,, s-au putut intoarce dar nu in cer inapoi langa Dumnezeu pe care l-au sfidat si parasit , ci intr-un loc de pedeapsa , pe care Dunmezeu l-au pregatit pentru ei la Armaghedon.

  • tony873qqq says:

   cata imaginatie….proasta…care iti sunt sursele prietene, pe logica ta, nu doar dacii se trag din extrateresti si restul lumii care a aparut dupa potop, dar hai sa batem campii pe bloguri ca nu avem treaba la servici….pfff

 53. alexandru says:

  Denumirea de Romania, vine de la o provincie a Imperiului Otoman, numita Rumelia. Doare, nu-i asa?

 54. Nu inteleg ce treaba are Hermes cu noi, pe langa asta, MOL nu se face referire in mod neaparat la zeul MOL, ci ma mal,domol, lucruri care fac referire la pamant.Avem si Za-mol-xe, tradus de Eliade ca insemnand zeul pamantului sau ceva legat de tarie mai degraba.Apoi avem Dava, care in sanscrita si alte limbi vechi inseamna zeu, decci Moldova ar iesi tradus”Pamantul zeului” si nu “Zeul Mol”, ar fi un nume stupid, asa ca de ce ar vrea cineva sa puna un nume de genu unei cetati, iar dava insemna zeu, nu cetate.Se vede cal a prosti dupa nume, dar istoricii de la noi mananca mereu tara ca intotdeauna.Nu EXISTA NICI O dovada sau teoria resonabila care sa dea ca DAVA,DOVA, nseamn cetate.Daca era un nume pus la cetate nu inseamna ca e face referire la o cetate, daca eu am un loc care se cheama Alba-iulia nu inseamna ca Alba sau Iulia e identic cu definitia cuvantului cetate.Tipic la noi, un concept gresit dupa altul, care creeaza un alt concept gresit si s-a ajuns la Hermes acuma…sfinte luceafar..mare e lumea, mica e mintea omului.Mai luat si voi niste fructe dulc-acrisoare gen mere si visine, au substante bune pentru creier, mai bune decat drogurile, untul stricat de la market si mai mancati legume, pana la urma omul e o primata vegetariana esuata, asa ca trebuie macar sa incerce.Treburile cu mol,mal,domol,molesti, vedem ca fac referire la ceva mai stabil,lent,dur sau pamantos, plus ca de fiecare data cand cineva aude MOLDOVA se gandeste la ceva mai dur, din cauza impactulu sonor pe care il lasa structura cuvantului.Acel M da senzatia de putere, OL da senzatia de ceva domolit(cum e solul) iar D de la dova mareste si mai mult gradul de tarie al cuvanului.Daca era ‘floricica” iti inspira un cuvant mai fluid, mai lin, in mod evident e plin de litere ce necesita putin efort in a le pronunta

 55. tony873qqq says:

  asta nu e articol, sunt cuvinte incrucisate, dar rezolvate gresit, doar asa ca sa iasa ceva…

Leave a Reply