... ...

Salina Turda

Salina  Turda - sergiu cioban

Salina Turda este situată în zona numită Durgău-Valea Sărată în localitatea Turda, județul Cluj.

Este probabil cea mai populară destinație a turiștilor ce vizitează localitatea Turda.  Mina de sare (salina) de la Turda datează încă din perioada romanilor și a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos și după retragerea romanilor din Dacia.

Istorie

Prima atestare documentară a extragerii sării în Turda datează din anul 1271. În trecut exploatarea era organizată în așa numitele Cămări de Sare care erau de doua tipuri: unele care făceau exploatare, depozitare și transport până la apă, iar altele efectuau transportul pe apă și vânzarea sării. Ulterior, în anul 1786 exploatarea și valorificarea sării devin monopol de stat dar încep să apară unele probleme privind transportul sării pe drumul abrupt ce cobora de la salină. Pentru rezolvarea acestei situații se construiește începând cu 1853 galeria Franz Josef și sunt modernizate minele Terezia și Rudolf. Salina Turda este închisă în 1932.

Geologie

Depozitul de sare aparține sedimentarului transilvan ce se află pe toată rama vestică a Depresiunii Transilvaniei, dar care apare aproape de suprafață doar în zonele anticlinale. Acest zăcământ s-a format în urmă cu 18 milioane de ani și se întinde din Depresiunea Maramureș până la Ocna Sibiului, incluzând și Turda și Ocna Mureș. Zăcământul de la Turda este situat în nord-estul orașului, fiind întinsă sub forma unei perne alungite pe o suprafață de 45 kmp și are o adâncime de 1200 m. Conținutul de NaCl se situează în jurul valorii de 99% iar întregul zăcământ este estimat la aproape 39000 milioane tone. La suprafața zăcământului sarea este pură, cristalizată cu granule mari, iar mai jos are unele intercalații de șisturi argiloase și nisip fin alături de pietriș.

Tratament în salină

Pe parcursul anilor s-a descoperit că mediul salin este deosebit de prielnic în tratarea afecțiunilor respiratorii datorită temperaturii constante de 10-12 grade Celsius și a umidității de 75-80%, precum și datorită concentrației optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Viteza curenților de aer este de maxim 0,2 m/s (0,02 m/s în mina Rudolf). Ca urmare, după 1992 mina Rudolf a fost amenajată ca și sală de tratament subterană.

Modernizarea Salinei Turda (2008-2010)

salina-turda1În perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2010 a avut loc un proces de modernizare a Salinei Turda. În urma acestuia a fost creată o înfățișare nouă și o functionalitate extinsă a Salinei Turda. În Mina Rudolf există acum o sală de concerte, teren de sport, bowling, minigolf și o gondolă imensă. S-a montat și un ascensor (lift) pentru persoanele care se deplasează mai greu. În Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu bărci care permit plimbarea turiștilor pe lacul salin. Per ansamblu, înfățișarea Salinei s-a schimbat radical în bine. Deschiderea oficială a Salinei Turda după renovare s-a făcut în data de 22 ianuarie 2010.

Salina Turda este compusă din:

Mina Rudolf

Are o formă de sală trapezoidală numită în termeni tehnici abataj în talpă. Aceasta a fost începută în anul 1867 și are o lățime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m, iar adâncimea este de 40 de m. Scările coboară de-a lungul a 13 etaje fiecare având marcat anul în care a fost săpat. Datorită infiltrațiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare cu o viteză de creștere de 2 cm/an. Ca urmare a lucrărilor din ultimii ani, Mina Rudolf a fost dotată cu o serie de elemente noi care sunt destinate turiștilor: sală de concerte, teren de sport, gondolă, minigolf, bowling. A fost montat și un lift pentru a ușura accesul în mină.

Mina Ghizela

Mina Ghizela a fost deschisă în 1857 și urma să fie o mină similară minei Rudolf, însă s-au executat doar lucrările pregătitoare, lucrarea fiind abandonată. În 1992 la deschiderea minei pentru tratament a fost extinsă sala octogonală.

Mina Terezia

Mina Terezia este o mină de tip clopot cu o adâncime de 90 m, în a cărei vatră s-a format un lac subteran cu adâncimea de 5-8 metri și un diametru în jur de 70 m. Mina a fost exploatată încă din 1690. Aici se află celebra cascadă de sare pe peretele nordic al minei, cascadă ce s-a format prin depunerea sării din soluția salină ce se prelingea din galeriile romane. Recent s-a amenajat un debarcader cu bărci pe lacul subteran din Mina Terezia și o zonă de promenadă deosebită prin arhitectura elementelor ce o compun.

Galeria Franz Josef

Pentru a facilita și mai mult exploatarea sării între 1853 și 1870 este construită o galerie orizontală pentru transportul sării la suprafață. Această galerie avea inițial 780 m însă a fost prelungită astfel încât acum are 917 m. Un aspect interesant ce merită menționat este că între 1948 si 1992 a avut rolul de depozit de brânză.

Accesul în Salina Turda

salina-turdaSe realizează prin noua intrare din zona Durgău, dată în funcțiune odată cu renovarea Salinei. Pentru a ajunge în zona Durgău trebuie să intrați în centru, iar la sensul giratoriu (cea cu „lebede”) mergeți la stânga. Dinspre Cluj, urcați serpentinele, iar la coama dealului virați la stânga și mergeți pe drumul recent asfaltat care duce la noua intrare a Salinei Turda.

Adresă

Strada Salinelor 54/B, Turda, Jud. Cluj.

Telefon : 0264-311690, 0364-260940

Program

Luni-Duminică: 1 mai – 31 octombrie: 9-15 (ultima intrare)

Luni-Duminică: 1 noiembrie – 30 aprilie: 9-13.30 (ultima intrare)

  • Se recomandă imbrăcăminte adecvată (pt 10-12 grade)
  • Este utilă o sursă de lumină mobilă cu toate că mina este iluminată integral

Preț

După noile majorări din mai 2013, un bilet de acces pentru adulți în Salina Turda costă 20 de lei, pentru pensionari biletul costă 12 lei, iar elevii, studenții și copiii plătesc 10 lei pe bilet.Salina Turda pune la dispoziție celor interesați și abonamente pentru minim 7 zile, tarifele de acces zilnic fiind de 15 lei pentru adulți, 12 lei pentru pensionari și 8 lei pentru elevi, studenți și copii.

În zona Durgău unde este intrarea nouă în salină, există un ștrand cu 2 lacuri sărate unde se va putea face baie.

loading...

Leave a Reply