... ...

Curiozități extraordinare despre munții din România

Carpații Orientali, Munții Rodnei

Carpații Orientali, Munții Rodnei

Credeţi că ştiţi tot ce este de ştiut despre munţii din România? Vedeţi mai jos câteva lucruri interesante despre anumite zone muntoase din România, lucruri ce v-ar putea surprinde!

Ştiaţi că Munţii Carpaţi reprezintă al doilea cel mai lung lanţ muntos din Europa? Au o lungime de aproximativ 1.500 km, după Munţii Scandinaviei, ce au 1.700 km.
Ştiaţi că Munţii Carpaţi sunt populaţi de cel mai mare număr de urşi bruni, lupi şi lincşi din Europa?

Ştiaţi că munții din România cuprind mai bine de 12.000 de peşteri şi avene? Şi specialiştii spun că nu sunt descoperite încă toate.

Ştiaţi că Sfinxul din Munţii Bucegi are aceeaşi înălţime ca şi faimosul Sfinx din Egipt? Tocmai din acest motiv unii cercetători cred că ar fi executat de către oameni şi nu de forţele naturii, înfăţişând o zeitate.

Sfinxul din Bucegi

Sfinxul din Bucegi

Ştiaţi că cel mai lung lanţ de munţi vulcanici din Europa se găsește în România? Acesta este Munţii Oaș – Munţii Țibles – Munţii Călimani – Munţii Gurghiu – Munţii Harghita.

Ştiaţi că Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România? Îl găsim în vârful Masivului Ciomatu, judeţul Harghita.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana

Ştiaţi că Peştera Huda lui Papara este una dintre cele mai lungi, cele mai denivelate, cele mai dificile, cu cele mai mari săli, cu cele mai înalte galerii, cu cele mai lungi cursuri subterane, cu cele mai mari debite, cu cele mai mari cascade, cu cele mai mari colonii de lilieci din Europa, cu cele mai lungi şi mai numeroase excentrite, cu cele mai mari depozite de chiropterit din România? O găsim în Munţii Trascăului.

Peștera Huda lui Papară

Peștera Huda lui Papară

Ştiaţi că Munţii Bucegi sunt „suspectaţi” de fenomene paranormale? Din declaraţii de la diverşi oameni şi cercetători se află că există o zonă de aproximativ un kilometru unde organismul se revitalizează brusc şi nu obosește. Zona se află pe Valea Ialomiţei, în locaţia numită „Şapte izvoare”. Pe lângă aceasta, aici s-au simţit şi măsurat câmpuri energetice foarte puternice, ce au fost legate de extraterești, lumi subterane, galerii şi tuneluri ce nu par şlefuite de vreme, ci de cineva.

Șapte Izvoare

Șapte Izvoare

Ştiaţi că s-au descoperit schelete a 80 de uriaşi lângă oraşul Mihăileşti din judeţul Giurgiu, la Nucet, care pe vremea dacilor făcea parte din cetatea numită Argedava? Măsurau în jur de 5 metri. Deci se pare că poveştile din folclor nu sunt numai povești.

Schelet uriaș găsit la Mihăilești, Giurgiu

Schelet uriaș găsit la Mihăilești, Giurgiu

Ştiaţi că la Peştera Movile din Dobrogea a fost descoperit primul ecosistem din lume a cărui viaţă se bazează pe chemosinteză (sunt formate substanţe organice, în special carbohidraţi, din substanţe anorganice, precum dioxidul de carbon sau oxigenul)? Aici nu pătrunde soarele nicio clipă, nu există nicio sursă de apă ce vine din exterior. Este un ecosistem închis, ceea ce este în peştera nu are nicio alimentaţie din exterior. Organismele s-au adaptat şi continuă să trăiască în Peştera Movile. Unele sunt chiar veninoase.

Peștera Movile din Dobrogea

Peștera Movile din Dobrogea

Sursa: stiati-ca.com

loading...

4 comments on “Curiozități extraordinare despre munții din România

 1. horia popa says:

  Fotografia cu uriasul excavat si cei doi oameni – va rog precizati sursa. Daca faceti o proiectie simpla, corpul unuia din cei doi oameni incape cam de opt ori in lungimea ‘uriasului’, asta inseamna in jur de 15 metri.

 2. ion says:

  uriasii descoperiti in jud. Giurgiu, ce legatura au cu Carpatii? iar lucrurile “nemaipomenite” le stim de la geografie…totusi felicitari pentru efort

 3. Iubesc Romania says:

  Era vorba despre curiozitati si locuri interesate…Articolul se numește
  “Știați ca ..?? Excelent scris. Avem o tara superba

  locuita de babuinii care nu spre apreciază unicitatea, frumusețea, istoria, cultura.
  Felicitări celor care au adunat informatiile reale si imaginile.
  Suberb articol mai ales ca foarte putini cunoac aceste lucruri.

Leave a Reply